By: ReActivate Zul

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 22-Apr-2008 01:38 Email | Share | Bookmark
::: Gua Batu Maloi, Johol, Negeri Sembilan :::

::: arca keris menyambut tetamu
::: pintu masuk dari jalan utama
::: pokok buluh mendominasi sekitar kwsn
::: keindahan flora di Batu Maloi 1
::: keindahan flora di Batu Maloi 2
::: keindahan flora di Batu Maloi 3
::: keindahan flora di Batu Maloi 4
::: keindahan flora di Batu Maloi 5
::: keindahan flora di Batu Maloi 6
::: malam di tinggalan perkampungan org asli
::: keindahan serangga di Batu Maloi 1
::: keindahan serangga di Batu Maloi 2
::: malam di camp site Batu Maloi 1
::: malam di camp site Batu Maloi 2
::: malam di camp site Batu Maloi 3
::: cendawan2 yg dikutip oleh ranger
::: cendawan nih boleh makan, yg berbulu tuh tidak boleh dimakan
::: laluan sungai yg dipenuhi air ketika empangan ditutup 1
::: laluan sungai yg dipenuhi air ketika empangan ditutup 2
::: bermulanyer penerokaan gua yg berair..
::: arus sungai yg deras, beshh sungguh 'adventure' tul..
::: ranger yg sedang mencari laluan baru dlm gua
::: masa nih sempat kami berendam & berenang dlm gua [huhu]
::: tahi kelawar eeeiii.. [hehehe] terpegang jua..
::: katak eeeiii [ekekeke].. banyak jugak
::: dan katak lagi [hehehe] kadang kala tak perasan sbb gelap
::: lagenda menceritakan ini adalah periuk belanga si Maloi
::: lukisan semulajadi di dlm gua
::: byk air terjun kecil di dlm, ini adalah jalan keluar kami
::: rama-rama yg menghisap garam di pesisiran sungai
::: kawasan lapang utk aktiviti
::: kemudahan dewan multipurpose
::: sepatu di luar dewan
::: bilik air & toilet yg bersih
::: dlm toilet [hehe] kira 'ventilation' laa nih..
::: makan sini, mmg paling beshh & sodapp!
::: Batu Maloi, Johol, Negeri Sembilan
::: Akhirnya.. setelah hampir genap 6 bulan aku menyepi, ntah tetiba timbul pula niat di
::: hati yg berkobar2 utk berkarya sekali lagi di ruangan FP pada pagi ini.. takder yg sooo
::: specialnyer FP ini, cuma sekelumit kenangan utk berkongsi bersama.. begitu jua untuk
::: menambah kenalan dlm bidang hobi yg serupa.. sama2 menambahbaik kualiti hobi yg ado
::: terima kasih kawan2 atas kata2 dorongan & yg mahukan aku 'reactivate' semula di sini
::: maaf seribu kemaafan jikalo diri ini tak berkesempatan membalas komen kawan2 sumer..

::: Kebetulan hari ini, merupakan Earth Day sedunia, aku mengorek/imbas kembali pengalaman2
::: pada tahun 2007 lepas, ketika aku dikatakan 'sibuk' ler jugak [hehehe] dgn tugas2 di luar opis
::: aku paparkan antara pix2 yg dicaptured semasa di Gua Batu Maloi, Johol, Negeri Sembilan.

::: Hutan Lipur Batu Maloi terletak di Hutan Simpan G.Tampin terdiri jenis Hutan Dipterokarp
::: Pamah yang kaya dengan pelbagai jenis flora dan fauna, keunikan di sini terdapatnya gua
::: yg terbentuk di bawah bongkahan-bongkahan batu-batan yg besar di spjg 1 km diberi
::: nama Gua Batu Maloi.. terdpt sebatang sungai yg dikenali sbg Sg.Johol yg mengalir di kwsn
::: ini sesuai sebagai tempat aktiviti berkelah, mandi-manda & beristirehat.. beberapa tempat
::: kemudahan seperti pondok rehat dan tapak perkhemahan.. *terletak 8 km dari Pekan Johol
::: melalui jalanraya Tampin ke Kuala Pilah, 68 km dari Bandar Seremban.





::: Syoooknyer tatkala berpeluang meneroka gua yg digenangi air separas pinggang &
::: ada gak setinggi dada [sapa yg rendah laa huhu].. actually air sungai di dlm gua tuh
::: taklah sedlm mana, cuma utk menambahkan 'adventure' semasa penerokaan, hujung
::: sungai telah diempangankan bagi menaikkan paras air.. itu yg beshhh tuuh.. walopon
::: begitu, dlm gua payah nak amik pix2 canteekk, byk yg kabur krn tak cukup cahaya
::: kalo pakai flash, terlalu terang plak.. lagipon dlm gua dinasihatkan tidak membawa
::: alat mekanikal spt kamera, takot terjatuh dlm air & terkena percikan air terjun..

~ enjoy..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net